Bruger du det rigtige vlies til at stabilisere dit broderi?
Et godt fundament er altid vigtigt, det samme gælder broderi. Derfor er det altid vigtigt at vælge den rigtige vlies til det du skal brodere.
Vlies, også kaldt backing eller stabilisering, giver dit broderi stabilitet og det er en af de faktorer, der gør du får et flot broderi.
Der er flere faktorer, der kan hjælpe dig, med at vælge den rigtige vlies til dit broderi: Stofstabilitet og stil, tæthed, stinglængde, sy-hastighed og størrelse på broderiet; stabiliteten i selve designet og den broderimaskine, du bruger.
Jeg vil her dele en hurtig oversigt over de forskellige vliestyper og hvordan du vælger den korrekte vlies til dit broderi.
Tætvævede stoffer såsom denim, behøver meget lidt vlies, hvorimod løse stoffer, såsom sweatere, vil kræve en tykkere vlies eller flere lag vlies.
Vlies, består af et solidt, tekstilmateriale, der ikke kan strække sig.
Den er ofte anbragt i rammen sammen med det der skal broderes.
Når broderimaskinen starter, vil vliesen blive fastgjort til stoffet, når maskinen har taget sine første sting.
Trykket fra rammen holder vliesen fra at bevæge sig og hæftningen af tråden minimerer bevægelsen af vliesen under broderingen.
Ud over at stabilisere stoffet giver backing også følgende fordele:
• Forhøjet levetid af broderiet. Vlies hjælper broderiet med at tåle gentagen vask.
• Reducerer at stoffet rynker. I komplicerede designs med høj stingtæthed kan stoffet rynke, korrekt brug af vlies vil minimere denne effekt.
• Tilføjer skarphed til detaljer. Vlies understøtter stingene på undersiden, hvilket påvirker kvaliteten af stingene på forsiden.
• Reduceret Friktion. Fordi vliesen sidder mellem stoffet, der bliver syet, og stingpladen på maskinen, vil der opstå mindre friktion og det vil påvirke kvaliteten af broderiet.
Backing kommer i mange forskellige tykkelser og stilarter, men generelt kan de opdeles i følgende fire kategorier: Klippevlies, rivevlies og klæbevlies, vandopløseligt vlies.
Stoffet bestemmer hvilken vlies du skal bruge
Hvor meget stoffet kan strække sig, er måske den mest betydningsfulde faktor, ved valg af det rigtige vlies. Uanset typen af stof, skal underlaget være tilstrækkeligt stabilt til at forhindre bevægelse under syningen.
Med de mange forskellige typer og kvalitet af stof, kan du blive nødt til at eksperimentere med, hvad der er bedst for dig, især hvis du skifter leverandør, da identiske stoffer fra forskellige leverandører kan opføre sig forskelligt i broderimaskinen.
Strukturen af stoffet, såsom vævning eller strikkemønster, kan være en bedre indikator for stabiliteten af selve stoffet end at bedømme efter vægt alene. Golftrøjer er et perfekt eksempel på, hvordan stoffets strik bestemmer, hvilken vlies der skal bruges.
Klippevlies
Klippevlies er kompakt/tæt i udseende og kan ikke rives i stykker. Efter syning, skal det overskydende ”klippes væk” fra bagsiden af tøjet, deraf navnet.
Det kommer i flere tykkelser, lige fra stiv til blød. Typisk bliver det brugt på løse og / eller fine stoffer såsom strik, fin silke, satin osv.
Klippevlies er det mest stabile backing der er til broderi.
Selv om de fleste klippevlies er ikke-vævet materiale, findes der er flere varianter, såsom poly-mesh og organza.
Begge disse er typisk klare i stedet for hvide, hvilket kan være en vigtig faktor, da der ved klippevlies altid er overskydende materiale på bagsiden af broderiet, dette kan nogle gange ses gennem stoffet, specielt når det bruges på tynde stoffer. De klare vlies reducerer eller eliminere denne effekt.
Når du fjerner Klippevlies, fra bagsiden af dit broderi, skal du være særlig forsigtig med ikke at klippe et hul i stoffet.
Den første regel er glide med saksen i stedet for at klippe med den. Da det næsten er umuligt at lave et hul, når du glider med saksen.
Den anden regel er at holde stoffet med bagsiden af broderiet op ad og så holde ved Klippevliesen, således at stoffet hænger ned og væk fra hvor du klipper.
Glid nu saksen rundt om designets kanter (men uden at klippe i designet), indtil stoffet falder væk.
Rivevlies
Rivevlies betyder netop det, at overskuddet bliver “revet væk” efter syningen.
Dette giver en mere bekvem efterbehandling. Rivevlies giver imidlertid ikke så stor stabilisering som Klippevlies, især til store design.
En af grundende til dette er, at Rivevliesen bliver perforeret, når maskinen broderer og bagefter er Rivevliesen udstanset som en papirdukke.
Dette kaldes “cookie-cutter” effekten. Det betyder også at jo flere sting du har i dit broderi jo mindre stabilitet vil du have.
Rivevlies er også mere fleksibelt end Klippevlies og giver en højere grad mulighed for at stoffet kan hoppe under syning.
I mange tilfælde, vil det tage to eller flere lag Rivevlies, for at give en passende grad af stabilisering, og selv da vil det ikke have de samme resultater som ved klippevlies.
Ligesom Klippevlies kommer Rivevliesen i flere tykkelser. Typisk vil de blive brugt med mere stabile stoffer såsom tæt vævet stof, håndklæder, lette denim, caps osv.
En populær anvendelse af riv vlies er til broderier, hvor broderiets bagside ses, såsom på håndklæder.
I denne situation vil det være ønskelig at have et mere ”færdigt” udseende, hvilket ikke vil være muligt med Klippevlies.
En anden almindelig situation er tynde, lyse stoffer, hvor kanterne af vliesen kan ses gennem stoffet, her vil man også fortrække riv vlies da overskuddet helt kan fjernes, i modsætning til Klippevlisen, som ikke kan fjernes fuldstændigt.
Klæbevlies
Klæbevlies er typisk et stift rivebart vlies, som på den ene side er belagt med et klæbemiddel.
Klæbevlies fås ofte i tre former:
• Peel og Stick. Den ene side af vlisen har et klar-til-brug klæbemiddel, som er beskyttet af et papir. Papiret fjernes inden det sættes på stoffet.
• Fusions klæb. Den klæbende side af vliesen er i ”dvale”, indtil den aktiveres ved varme. Typisk er et strygejern velegnet at bruge til at sætte vliesen på stoffet.
• Våd. Den klæbende side af vliesen er i ”dvale”, indtil den bliver aktiveret af fugt.En lille mængde vand med en forstøver vil aktivere limen.
Klæbevlies holder utroligt godt og efterlader ikke nogen synlige rester på stoffet efter endt brodering.
Klæbevlies er ideel til meget ustabile stoffer, da det stabiliserer stoffet allerede før du syr.
En proces, hvor det er meget almindeligt at bruge klæbe vlies er en proces, der omtales som “hoopless” (rammeløst) broderi.
I denne proces er tøjet ikke spændt i rammen. I stedet er klæbe vliesen der er fastgjort, med klæbesiden vendt opad.
Stoffet presses derefter på klæbevlisen. Dette er ideelt hvor det er svært at komme stoffet i en ramme, eller produkter, der ikke i tilstrækkelig grad er stabiliseret ved en standard broderiramme.
Eksempler kan være patches (emblem), slips, bælter, tasker, hunde halsbånd osv.
Efter endt syning, er klæbe vlies næsten lige så let at rive af som standard riv vlies.
Vandopløslig vlies
Hvis du ikke har brugt vandopløseligt vlies før, kan det være spændende for dig at prøve!
Grundlæggende er vandopløseligt eller vaskbar vlies designet til at blive opløst, når det bliver vådt.
Hvor cool er det, ikke?
Så hvis du laver et broderi, hvor du ikke ønsker, at vliesen skal vises, selv på bagsiden af dit broderi, er vandopløseligt vlies en super god og nem løsning.
Når du skal vaske stabiliseringen væk, skal du huske at tjekke brugsanvisningerne, da nogle kræver en bestemt vandtemperatur. Nogle kræver også flere skylninger for at fjerne vliesen fuldstændigt.
Husk, fordi vandopløseligt vlies opløses i vand, er de kun designet til midlertidig støtte til dit broderi. De er velegnet til delikate stoffer og lace (blonde).
Visse typer af vandopløseligt vlies kan de blive stive og sprøde, når de udsættes for luft, så det er vigtigt at opbevare det korrekt.
Du skal også overveje antallet af sting i dine broderimotiver, når du arbejder med vandopløseligt vlies.
Husk ikke at bruge vandopløseligt vlies, når du arbejder med stoffer, der er meget følsomme over for fugt.
I disse tilfælde kan du bruge en af de ovennævnte.
Vandopløsligt plast
Vandopløselig plast er en anden måde at forbedre dit broderi på.
Stoffets textur har en stor betydning for hvordan broderiet kommer til at se ud.
Stof med en ujævn overflade vil også resultere i en ujævn fordeling af dine sting under broderingen.
Dette er især udbredt med frottéhåndklæder, golf skjorter og alt lavet af fløjl.
Vandopløselig plast er en letvægts «topping» som man ligger på overfladen af det du gerne vil brodere på.
Dette skaber en glat overflade som stingene kan hvile på.
Det at det er vandopløselig, betyder at ethvert overskud, som ikke kan rives væk, kan fjernes ved at tørre det væk med en våd klud.
Korrekt brug af vlies og vandopløslig plast er direkte forbundet med kvaliteten på dit broderi.
Fordi hver situation er forskellig, er der ikke en opskrift på hvad man skal bruge.
Løsningen er at eksperimentere med forskellige vægte og kombinationer af underlag, indtil du bliver komfortabel med deres forskellige egenskaber.
For eksempel en stiv riv vlies tendens til at frembringe skarpe sømme i design med få sting og fine detaljer.
Det kan i visse tilfælde være det ikke er stabilt nok til at bruge f.eks. på strikket stof.
En mulig løsning er at anvende et lag af klippe vlies som du rammer op sammen med stoffet og derefter glider et lag af stift riv vlies mellem stoffet og stingpladen. Dette vil stabilisere stoffet og have en stor betydning for stingene på forsiden af stoffet.
Vi anbefaler at du tager dig tid til at eksperimentere med de forskellige typer og ser hvordan der påvirker kvaliteten af syningen.
Den rette vlies
Korrekt brug af vlies og vandopløslig plast er direkte forbundet med kvaliteten på dit broderi.
Fordi en hver situation er forskellig, er der ikke en opskrift på hvad man skal bruge.
Løsningen er at eksperimentere med forskellige vægte og kombinationer af underlag, indtil du bliver komfortabel med deres forskellige egenskaber.
For eksempel en stiv riv vlies tendens til at frembringe skarpe sømme i design med få sting og fine detaljer.
Det kan i visse tilfælde være det ikke er stabilt nok til at bruge f.eks. på strikket stof.
En mulig løsning er at anvende et lag af klippe vlies som du rammer op sammen med stoffet og derefter glider et lag af stift riv vlies mellem stoffet og stingpladen. Dette vil stabilisere stoffet og have en stor betydning for stingene på forsiden af stoffet.
Vi anbefaler at du tager dig tid til at eksperimentere med de forskellige typer og ser hvordan der påvirker kvaliteten af syningen.